fbpx

Burma: Et nytt Rwanda?

Burma: Et nytt Rwanda?

Vi syns alle det er veldig alvorlig når det er et nødstilfelle og noen trenger øyeblikkelig hjelp. Men når nesten en million mennesker har behov for øyeblikkelig hjelp, har vi alt for lett for å ikke bry oss. Akkurat nå foregår det etnisk rensing av Rohingya-minoriteten i Burma. Men hvem er det?

En av de mest forfulgte minoritetene i verden

Etter at fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi vant et sete i parlamentet i Burma, ble det gjort en stor-offensiv mot Rohingya-minoriteten i landet. Ifølge Amnesty International har sikkerhetsstyrkene og Rakhin-buddhister stått bak drap, voldtekt, ildspåsettelse og vold i Arkanprovinsen vest i Burma. FN beskriver Rohingyaene som «en av de mest forfulgte minoritetene i verden». I år har over 90 000 mistet hjemmet sitt og blitt jaget på flukt, antall drepte varierer fra 80 til 6000[1]. Noe nøyaktig tall er vanskelig å slå fast, da hjelpearbeidere blir holdt utenfor områdene.

Omfattende restriksjoner

Det foregår store restriksjoner på den muslimske befolkningen; religiøse symboler som skjegg, kufi, turbaner og hijab er forbudt. Moskeer og skoler er blitt rasert og byttet ut med Buddhist-templer og institusjoner. Folk blir tvunget til å bøye seg for bilder av Buddha i alle statlige kontorer. Det er permanent overvåkning av alle muslimske aktiviteter, blant annet fredagstalen. Muslimer har også begrenset bevegelsesfrihet og har ikke lov til å reise til Rangoon eller byen Arkan. De kan ikke eie land eller eiendom og blir tvunget til slavearbeid. Alt som blir dyrket av muslimer blir konfiskert av staten. Muslimer kan heller ikke bli ansatt i det offentlige. Selv etter innførselen av det såkalte demokratiet, har ikke muslimer lov til å starte politiske partier, og heller ikke lov til å få identitetskort. De får ikke ta høyere utdanning og skoler har blitt fjernet for å holde den muslimske befolkningen som analfabeter. For å ødelegge den muslimske identiteten er kjønnssegregering forbudt. Det er også restriksjoner på ekteskap ved at muslimske kvinner blir tvangsgiftet til buddhistiske menn. Det foregår institusjonelle voldtekter, drap og vilkårlige arrestasjoner, vold og henrettelser.

En tidligere muslimsk stat

15% av befolkningen i Burma er muslimer. Halvparten kommer fra Arkan i vestlige Burma. På tross av religiøs undertrykkelse har muslimene i Arkan fremdeles en muslimsk identitet, i motsetning til deres brødre og søstre ellers i Burma. Arkan het opprinnelig Rohang og var en selvstendig nasjon helt til slutten av 1700-tallet. Derfor kalles folket som bor der for Rohingya. Rohingya-minoriteten er derfor muslimer, og disse omfattende restriksjonene er utfallet av mange års hatpropaganda og islamofobi.

Burmas islamske historie

Islam kom til landet i rundt år 700 sammen med arabiske sjømenn. Med tiden flyttet muslimer dit fra Arabia, Jemen, Spania, Afghanistan og Persia. Dette bidro til at store deler av befolkningen sakte men sikkert ble muslimsk. I år 1430 ble Rohingya et muslimsk kongerike grunnlagt av Sultan Suleiman Shah. Etter et århundre ble navnet Rohang forandret til Arkan for å reflektere den muslimske identiteten. Arkan hadde da en naturlig fjell-grense med resten av Burma. Dette var en muslimsk stat helt til 1638 da buddhistene (Rakhin) delte makten med Rohingya-muslimene. Denne maktdelingen varte helt frem til 1784. Da ble Arkan invadert av burmeserne, øst for Arkanfjellene. Dette førte til at alt som minnet om islam ble rasert og madrassaene (muslimske skoler) ble forandret til pagoder (buddhistiske templer).

En åpen folkemordspolitikk

Dette varte helt til britene ankom i 1824 og Arkan ble en del av Britisk India. I 1936 ble Burma separert fra Britisk India og siden da har lederne av Burma ført en åpen anti-muslimsk politikk. Det ble åpent oppfordret til å gjøre opprør og drepe muslimer, noe som førte til at 10 000 muslimer ble drept i 1942, hvorpå mange flyktet til østlige Bengal. Rett etter at Burma ble selvstendig i 1948 ble det ført en åpen politikk om å etnisk rense alle som ikke var «ekte» burmesere. Dette gjaldt ikke bare muslimene, men alle slags etnisiteter. Det er denne folkemordspolitikken som pågår den dag i dag, og det er antageligvis denne mentaliteten som gjorde at Nyan Win, talsmannen til partiet til fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi, uttalte at at «Rohingyaene er ikke vårt folk».

Massiv propagandakampanje

I 1962 tok General Ne Win makten gjennom et statskupp. Han lagde en 20-års plan for å fordrive alle muslimer fra landet. Hans regjering stod bak en massiv propagandakampanje hvor muslimer ble fremstilt som anti-statlige elementer og utlendinger, på tross av deres lange historie i regionen. Militæret og det offentlige ble beordret til å ødelegge det muslimske samfunnet på alle måter, blant annet gjennom sosioøkonomisk og politisk undertrykking. Flere hensynsløse militæroperasjoner resulterte i over 300 000 Rohingya-flyktninger i 1978, samt et ukjent antall drepte (kjent som King Dragon operasjonen). I 1982 kom det en ny lov som offisielt erklærte Rohingya-muslimer som utlendinger. Som et resultat av det ble enda 300 000 flyktninger jaget ut av landet i 1991, sammen med et ukjent antall drepte (kjent som Pyi Tha Ya operasjonen).

Mangel på internasjonalt engasjement

Drapene og forfølgelsen av Rohingyafolket har i stor grad ikke blitt lagt merke til av verden utenfor. Folket har opplevd samme skjebne som muslimene i Kashmir, Bosnia, Kosovo og Tsjetsjenia. Den sekulære regjeringen i Bangladesh har gjort lite. De bruker som unnskyldning at de er fattige, selv om ministrene og generalene er noen av de rikeste menneskene i hele Asia. Selv om Rohingyaene vil flykte blir de ikke alltid tatt imot. Dermed har de ingen plass å flykte til.

Ingen tegn til forbedring?

På tross av de demokratiske endringene i landet har det ikke blitt bedre for Rohingyaene. Da dette ikke er i fokus hos det internasjonale samfunnet, kommer situasjonen antageligvis til å forverres. Dette har vist seg å være tilfellet hvert eneste år frem til i dag, da volden og de politiske virkemidlene for etnisk rensing stadig trappes opp. Siden politikerne ikke vil sette fokus på saken, er Rohingyaene helt avhengig av hjelp fra veldedige organisasjoner.

En av de som hjelper er Rahma Islamic Relief Fund. Vis din støtte ved å overføre penger til Rahmas konto 6060.05.24383 (Merk betalingen «Burma»).


Referanser:

[1] I år har over 90 000 mistet hjemmet sitt og blitt jaget på flukt, og antall drepte varierer fra 80 til 6000 ifølge Eurasierview:
http://www.eurasiareview.com/13072012-betrayed-aung-san-suu-kyi-and-the-persecuted-rohingya-of-burma-oped/ (Oppsøkt 28.08.12)

Tilbake til toppen

FÅ MASSIV AJR VED Å BLI FAST GIVER HOS ISLAM NET

Liker du arbeidet vi gjør? Vil du ha ajr for dawah som når flere MILLIONER gjennom våre sosiale medier? Vil du at Allah skal bygge et hus for deg i Paradiset? Doner et fast beløp for å støtte etableringen av et aktivitettsenter i samarbeid med Iman Aktivitetssenter og du vil ta del i belønningen! Enhver person som kommer nærmere Allah, enhver som begynner å be, enhver som gjør dhikr, enhver som tilber Allah som et resultat av vårt arbeid som du har støttet, vil DU få ajr for for. Doner nå uten å nøle in sha Allah.

 

JA, ØNSKER Å TA DEL I DENNE BELØNNINGEN!

0
Delinger

Vil du holde deg oppdatert?

Trykk på knappene under for å følge oss. Du vil ikke angre!

0
Delinger