fbpx

Muslimene kan ha nådd Amerika før Columbus Spesial

Muslimene kan ha nådd Amerika før Columbus

Christoffer Columbus, en ung italiensk eventyrer, er kjent for å være den første til å oppdage Amerika, men er det virkelig ingen andre som oppdaget Amerika før han? Visste du at det faktisk er mulig at muslimer kan ha nådd Amerika før Columbus?

Det siste muslimske riket i Spania, Emiratet av Granada, ble erobret av spanjolene i 1492. Den andre januar 1492 overga den siste muslimske kongen, Muhammed XII, byens nøkler til kong Ferdinand av Aragon og dronning Isabella av Castille. Muslimene hadde i mange år kjempet for å bremse den kristne gjenerobreringen, el reconquista. De kristne hadde forenet seg om å drive muslimene ut av den iberiske halvøya. Muslimene på sin side, var mye splittet og uenige. Dermed ble de et lett bytte da de kristne monarkene, Ferdinand og Isabella, satt i gang den siste fasen av el reconquista i 1482. Krigen varte i 10 år og i 1492 var muslimene håpløse og de gikk med på å gi landet på en betingelse at de ble respektert og fikk fortsette å utøve deres religion.

Columbus oppdager Amerika

I det samme året skjedde det en annen stor begivenhet. Christoffer Columbus, en ung italiensk eventyrer satt kurs mot et ukjent hav. Han skulle bevise at man kunne nå Asia ved å seile vestover. Men landet han senere kom til etter noen måneder var noe helt annet enn det han forventet. Amerika, et stort og til da uoppdaget kontinent kom til syne. I de kommende århundrene skulle flere europeiske supermakter kappes om å kolonisere det nye kontinentet. Noe som fikk flere negative konsekvenser for lokalbefolkningen. Columbus sikret seg da et evig navn i verdenshistorien etter denne oppdagelsen, men veldig få vet at han ikke var den første til å komme til Amerika. Lenge før ham hadde flere oppdaget deler av dette ukjente kontinentet. Blant dem, muslimene.

Andalusierne oppdager Amerika før Columbus

Muslimske sjøfolk seilte ofte fra Andalus og Vest-Afrika på oppdagelsesferd over det atlantiske havet. Noen til og med bosatte seg i Amerika for godt og blandet seg med lokalbefolkningen. Dette kan ha skjedd så tidlig som på 800-tallet. I Muruj adh-Dhahab wa Ma'adin al-Jawhar skrevet i 956 av Abul Hassan Ali ibn al-Hussain ibn Ali al-Masudi som var en historiker, geograf, filosof og naturforsker, fortelles det om en ung mann fra Cordoba kalt Khashkhash ibn Said ibn Aswad som krysset Atlanterhavet og fikk kontakt med folk på den andre siden, og returnerte i år 889 CE. Al Masudi skrev: «Noen mennesker føler at dette havet er alle havenes kilde, og i det har det vært mange merkelige hendelser. Vi har rapportert noen av dem i vår bok Akhbar az-Zaman. Eventyrere har seilet over det med risiko for deres liv. Noen kommer tilbake trygt, andre forsvinner i forsøket. En slik mann var en som bodde i Andalusia, kalt Khashkhash. Han var en ung mann i Cordoba som samlet en gruppe unge menn og dro på en reise på dette havet. Etter en lang tid, kom han tilbake med et fabelaktig bytte. Enhver andalusier kjenner hans historie.»

Abu Abd Allah Muhammad al-Idrisi (1090-1180), den berømte arabiske legen og geografen som etablerte seg ved hoffet til kong Roger II i Sicilia, rapporterte i sitt omfattende verk Kitab al-Mamalik wa-Masalik fra det 12. århundre om en reise foretatt av en gruppe sjømenn som nådde øyene i Amerika. Al Idrisi skrev: «En gruppe sjøfolk seiler inn i havet av mørke og tåke (Atlanterhavet) fra Lisboa for å finne ut hva som var i det, og hvor dets grenser er. De var en gruppe på åtte, og de tok en båt som var lastet med forsyninger for å vare med dem i flere måneder. De seilte i elleve dager til de nådde turbulent vann med store bølger og lite lys. De trodde at de ville gå til grunne, så de svingte båten sørover og reiste i tolv dager. De nådde til slutt en øy som hadde folk og sivilisasjon, ble de fanget og lenket i tre dager. På den fjerde dagen kom en oversetter som snakket det arabiske språket! Han oversatte til kongen og spurte dem om deres oppdrag. De informerte ham om seg selv, og da ble de returnert til fengslet. Da den vestlige vinden begynte å blåse, ble de lagt i en kano som var blindfoldet og ført til land etter tre dager med seiling. De ble igjen på kysten med hendene bundet bak ryggen. Neste dag kom det en annen stamme opp som frigjorde dem og informerte dem om at mellom dem og deres land var en reise på to måneder.» Dette avsnittet viser oss at det fantes arabisktalende folk i Amerika og disse må ha vært etterkommere av tidligere muslimske sjøfarere. Og Gud vet best.

En Malisk konge reiser for godt

En av de mest betydningsfulle bølgene av muslimske oppdagere kom fra det vest-afrikanske islamske imperiet i Mali. På 1300-tallet var dette rike et av de rikeste landene i verden. Sultan Mansa Musa som regjerte over et stort imperium som strakte seg fra Atlanterhavet i vest og opp til Malis grense i øst. Mansa Musa regnes å være den rikeste mannen i historien. Hans formue var enorm og kom fra saltproduksjonen. Musa var også en hengiven muslim og da han reiste til Mekka med et følge på 60 000 personer, ble han enda mer kjent i den islamske verden. Hans karavane var lastet med masse gullbarer som ble delt ut til fattige på veien. Han bygde også praktfulle moskeer som Djingareybermoskéen og gjorde Timbuktu til et kunnskapssenter og en by som ble myteomtalt i hele verden. Mansa Musas forgjenger, Abu Bakr II, hadde vært en av de mange muslimene som ønsket å få vite hva som lå på den andre siden av Atlanterhavet. Historikeren Shihad ad-Din al-Umari rapporterte i sin bok Masalik al-Absar fi Mamalik al-Amsar en fortelling om hans reise. Sultan Abu Bakr II sa fra seg tronen for å oppdage landet på den andre siden av Atlanterhavet. Han reiste med et følge på tusen fartøy og kom aldri tilbake igjen. Gud vet best, om dette stemmer så kan det hende at denne ekspedisjonen resulterte til at muslimene fikk en betydelig bosetning i Amerika, nærmere i dagens Brazil. Og der levde muslimene i flere århundrer til og med før europeere var der.

Tenk deg hvor vakkert det må ha vært å høre muslimenes bønnerop fylle horisonten over amazonas-jungelen! La dette være en påminnelse om den storhet den muslimske ummah var velsignet med da den holdt fast ved Allahs religion og var stolt over islam. Måtte Allah Den Allmektige la den storhetstiden gjenskapes i kommende generasjoner. Amin.

 

Sist redigerttorsdag, 07 februar 2019 19:41
Tilbake til toppen

FÅ MASSIV AJR VED Å BLI FAST GIVER HOS ISLAM NET

Liker du arbeidet vi gjør? Vil du ha ajr for dawah som når flere MILLIONER gjennom våre sosiale medier? Vil du at Allah skal bygge et hus for deg i Jannah? Doner et fast beløp for å støtte etableringen av vår moské og dawah-senter samt det arbeidet vi gjør og du vil ta del i belønningen! Enhver person som kommer nærmere Allah, enhver som begynner å be, enhver som gjør dhikr, enhver som tilber Allah som et resultat av vårt arbeid som du har støttet, vil DU få ajr for for. Doner nå uten å nøle in sha Allah.

 

JA, ØNSKER Å TA DEL I DENNE BELØNNINGEN!

0
Delinger

Vil du holde deg oppdatert?

Trykk på knappene under for å følge oss. Du vil ikke angre!

0
Delinger