fbpx

Islam-debattens skadelige effekt på integrering Spesial

Islam-debattens skadelige effekt på integrering

Islam-debatten raser for fullt igjen! Jeg sitter her og tenker: Kan Norge akseptere at det finnes mennesker som har annerledes verdier enn majoriteten? Kan Norge noen gang akseptere meg, eller må jeg for alltid leve som en fremmed i mitt eget land?

Den evige islam-debatten

Den sisten tiden har islam-debatten rast i mediene, og dette er ikke noe uvanlig fenomen. Enhver som leser litt i avisen, eller er litt aktiv i sosiale medier, merker med jevne mellomrom at temaet islam og muslimer i Norge er omdiskutert. Jeg selv, og mange andre muslimer født og oppvokst i Norge, føler sjelden at denne debatten fører til noe godt.

Denne siste runden pågår mellom Islam Net og såkalte «konservative muslimer» på den ene siden, og en håndfull muslimske samfunnsdebattanter på den andre – de såkalte «progressive muslimene». Denne diskusjonen er bare siste tilfelle i en lang debatt som har vart så lenge som muslimer har bodd i Norge. Den ene dagen er det såkalt karikaturstrid, den neste er det spørsmål om hvorvidt hijab kan aksepteres i offentligheten. Så er det spørsmål om muslimer burde ha rett til å opprette privatskoler på linje med andre religiøse grupper i samfunnet, deretter er det diskusjon om muslimske gutter og jenter i ungdomsskolen burde tvinges til å delta i felles svømming. Burde muslimske ungdommer i videregående skole få lov til å låne rom for å be i friminuttene? Bør den muslimske imamen som tok avstand fra julefeiring få lov til å beholde jobben sin? Bør vi tillate koranskoler i helgene? Til hvilken grad burde muslimer være pro-homofili – er det nok at de anerkjenner homofiles rett til frihet og privatliv, sikret av Norges lover? Eller burde vi forvente at landets muslimer går lenger, og tar avstand fra de deler av Koranen som forbyr homofilt samliv? Ja, kanskje vi til og med burde omskrive Koranen? Burde Fahad Qureshi tvinges til å ta Aina Stenersen i hånda?

Jeg lurer på ....

Spørsmålet jeg stiller tilbake, spørsmålet mange andre norskfødte muslimer stiller tilbake, er: kan Norge akseptere at det finnes mennesker som har annerledes verdier enn majoriteten? Eller må denne minoriteten tvinges til å la seg assimilere, til å bli identisk med resten av befolkningen?

For til syvende og sist, hvordan kan man påstå at Norge er et land som verdsetter frihet og medmenneskelighet, et land hvor religionsfrihet står sentralt, hvis en imam i Kristiansand mister jobben sin og blir kritisert av selveste Statsministeren, kun for å ha sagt at han ikke promoterer julefeiring? Er ikke dette hyklersk, når en mann som Max Hermansen fikk beholde jobben sin som lærer i mange måneder, på tross av at han gjentatte ganger kom med rasistiske og islamofobe uttalelser til egne elever? Hvordan kan man påstå at man kjemper for kvinners rettigheter, for kvinners frihet, for så å forsøke å stenge dem ute fra jobb for sin religiøse tro og bekledning? Har kvinner kun frihet til å kle av seg, men ikke til å kle på seg? Hvordan kan man påstå at Norge er et sekulært land, hvor alle religioner står likestilte, men likevel gi fordeler til noen religioner, mens man forsøker å utestenge andre?

Vi muslimer er jo ikke annet et problem, ikke sant?

Jeg kan ikke påstå at jeg snakker for landets muslimske befolkning. Men som en ung muslim, født og oppvokst i Norge, er jeg del av en generasjon som har blitt eksponert for denne typen diskurs hele mitt liv. Resultatet av at mediene konstant diskuterer hva som skal gjøres med oss – for vi muslimer er jo ikke annet enn et problem som må løses – er at jeg aldri har følt noe særlig tilhørighet til det norske samfunn. Det har alltid vært «de» mot «oss», og «de» er ute etter å ta «oss».

«De» er ute etter å avkle min mor og mine søstre, å nekte min far – som har skjegg og tar bønnepauser – å gå på jobb. «De» er ute etter å sette meg i bås med terrorister og drapsmenn. Jeg skulle ønske dette bare var paranoia og konspirasjonsteorier, men det viser seg igjen og igjen å faktisk være sannheten. Den 9. august publiserte Dagbladet en kronikk hvor Shoaib Sultan og Alexander Mousavi sammenlignet Fahad Qureshi med IS; en gruppe og en ideologi Qureshi og Islam Net har kjempet mot og kritisert siden den dukket opp. Den naturlige konsekvensen av slik konstant mistenkeliggjøring av muslimer, er akkurat det vi alle ønsker å unngå – sterke skiller, hat og vonde følelser.

Norge er mitt eneste hjem

For et par måneder siden holdt Islam Net sin årlige fredskonferanse – Peace Conference Scandinavia – hvor tusenvis av norske muslimer tok del. Jeg selv var der alle tre dagene, og det ble holdt foredrag av talere fra mange ulike land og bakgrunner. Det overordnede budskapet, den sentrale lærdommen jeg satt igjen med etter konferansen, var det at Norge ikke tilhører hvite, blåøyde kristne. Jeg er ikke noen fremmed i dette landet. Jeg er født og oppvokst i Norge. Jeg har aldri vært i landet mine foreldre flyktet fra, og jeg har ingen planer om å dra dit noen gang. Det landet har jeg ingen tilknytning til. Norge er mitt eneste hjem i verden.

Denne siste runden i islamdebatten går i hovedsak mellom konservative og progressive krefter. Påstanden til disse progressive debattantene, er at grupper som Islam Net skader integreringen og samfunnsdeltakelsen til muslimer, at de skaper skiller, sekter og hat. Men de tar fullstendig feil. Skillene, hatet, og sekterismen finnes allerede. Men det er ikke konservative muslimers feil. Her må mediene bære skylden.

 

Sist redigertlørdag, 30 mai 2020 15:03
Tilbake til toppen

FÅ MASSIV AJR VED Å BLI FAST GIVER HOS ISLAM NET

Liker du arbeidet vi gjør? Vil du ha ajr for dawah som når flere MILLIONER gjennom våre sosiale medier? Vil du at Allah skal bygge et hus for deg i Jannah? Doner et fast beløp for å støtte etableringen av vår moské og dawah-senter samt det arbeidet vi gjør og du vil ta del i belønningen! Enhver person som kommer nærmere Allah, enhver som begynner å be, enhver som gjør dhikr, enhver som tilber Allah som et resultat av vårt arbeid som du har støttet, vil DU få ajr for for. Doner nå uten å nøle in sha Allah.

 

JA, ØNSKER Å TA DEL I DENNE BELØNNINGEN!

0
Delinger

Vil du holde deg oppdatert?

Trykk på knappene under for å følge oss. Du vil ikke angre!

0
Delinger