fbpx

Hvorfor jobbe imot burkiniforbud når burkini er «uislamsk»? Spesial

Hvorfor jobbe imot burkiniforbud når burkini er «uislamsk»?

Burkini er ikke dekkende nok og brukes hvor menn og kvinner bader sammen, argumenteres det med. Derfor er det bra at plagget forbys, sier noen muslimer. Resonnementet henger ikke på grep. La meg forklare hva jeg mener.

Muslimers kritikk til de som forsvarer burkini

Noen muslimer lurer på hva som er hensikten med å forsvare muslimske kvinners rett til å bruke burkini. De mener at det er like greit at plagget forbys. Det begrunner de med at det finnes tettsittende burkinier og at mange kvinner bruker dette plagget på steder hvor menn og kvinner bader sammen. Så om plagget forbys har de hindret et onde, tenker de. Jeg forstår resonnementet, men det inneholder flere feil.

Er plagget dekkende nok?

Om plagget er dekkende nok fra et islamsk perspektiv kan diskuteres, og det vil nok avhenge av hvilken modell man ser på. Selv om plagget ikke er dekkende nok, er det fortsatt mer dekkende enn en bikini. Når samfunnet ønsker å forby dette plagget er det nettopp fordi det er for dekkende. Dvs. at om de forbyr dette plagget, så vil også ethvert annet forsøk på å lage et mer dekkende plagg for å bade i, automatisk forbys. Så et forbud mot burkini, om det så er tilfellet at det ikke er dekkende nok, er et tap for muslimer, for det innebærer også et forbud mot mer dekkende badeantrekk for kvinner.

Til sammenligning: Det finnes en rekke muslimske kvinner som bruker tettsittende abayaer, det betyr ikke at vi ikke skal forsvare kvinners rett til å bruke abaya hvis samfunnet vil forby det. Mange muslimske menn bruker tettsittende bukser, det betyr ikke at vi bør forby muslimske menn å bruke bukser, eller støtte et slikt forbud. Det at noen misbruker et plagg som både kan brukes på halal og haram måte gjør ikke at plagget bør forbys. En kniv kan brukes til å drepe og den brukes til å kjære kjøtt. Fordi noen muslimer bruker kniver til å drepe bør vi selvsagt ikke støtte et forbud mot at muslimer kan ha kniv i hjemmene sine.

Kvinner bruker burkini hvor menn og kvinner bader sammen?

Det samme gjelder argumentet om at flere kvinner bruker plagget hvor menn og kvinner bader sammen. Dette er ikke et gyldig argument for at muslimer ikke skal få bruke plagget. Til sammenligning: Flere menn bruker bukser og gensere når de mingler med det motsatte kjønn, drar på fester, spiser haram og gjør mange andre uislamske ting. Betyr det at vi bør forby menn å bruke bukser? Selvfølgelig ikke. Det er et meningsløst argument. Burkini blir også brukt av kvinner som bader sammen med sin egen familie hvor det ikke er fremmede folk, eller kvinner som bader sammen alene. Fordi noen bruker det på steder hvor menn og kvinner bader sammen gjør ikke det plagget til et uislamsk plagg.

Åpner burkini døren for uislamske ting?

Noen argumenterer med at burkinien åpner dører for kvinner å gjøre uislamske ting som de tidligere ikke kunne ha vurdert å gjøre. De tenker da på at flere kvinner vil nå kunne dra til badestrender hvor menn og kvinner bader sammen fordi nå finnes det burkinier de kan bade i.

La oss analysere denne påstanden: Burkini blir i all hovedsak brukt av de som ikke vil vise frem sin kropp uten klær. En kvinne som ikke bader sammen med det motsatte kjønn vil plutselig ikke endre sine verdier og begynne å gjøre det fordi det nå finnes burkinier. En kvinne som derimot fra før syntes det var greit å bade hvor menn og kvinner bader sammen, vil sikkert gjøre det nå også. Men hun ville også gjort det før. Selv om hun ikke hadde en burkini, så kunne hun ha badet i en bukse, t-skjorte, og en badehette av noe slag. Så det at det finnes burkinier gjør det kanskje mer praktisk for kvinner å bade, men det endrer ikke moralen til kvinner. Det er nok et mindretall kvinner som begynner å bade med det motsatte kjønn, som ellers ikke ville ha gjort det, fordi det nå finnes burkinier.

Må skille mellom de to debattene

Det er viktig å skille mellom debatten om muslimske kvinner bør forbys retten til å kle på seg (uavhengig av om det er i form av burkini, niqab eller hijab), og debatten om at mange har svak iman som fører til at de kler seg på en måte eller drar til steder som ikke er passende for en muslim. Dette er to helt forskjellige debatter og de må tas på forskjellige arenaer og på forskjellige måter. Debatten om muslimers rett til å praktisere islam slik de vil, er en uhyre viktig debatt vi må samle alle krefter til å støtte. Det stopper aldri ved ett forbud! Når det er snakk om at niqab skal forbys, er det kun de som bruker niqab som vil forsvare det. Men etterpå når samfunnet vil forby hijab, så vil de som bruker hijab forsvare det. Når samfunnet så vil forby burkini, er det kun de som bruker burkini som vil forsvare det. Vi muslimer må se det større bildet. Vi må slutte å være egoister og kun bry oss om noe når det direkte rammer oss selv. Fortsetter vi slik legger vi til rette for vår egen undergang. Enhver lov for å begrense muslimers frihet er vår alles felles kamp, uavhengig av om loven direkte berør deg eller ikke. Allah sa (oversettelse av betydningen): «De troende er ikke annet brødre ...» [Koranen 49:10] Brødre holder alltid sammen!

Hvordan forebygge uislamsk bruk av burkini?

Så er spørsmålet om hvordan man kan forebygge at folk bruker burkini på en uislamsk måte. Dette spørsmålet er et spørsmål om hvordan man kan hjelpe muslimer å komme Allah i hu, hvordan hjelpe dem å styrke sin iman. De fleste vet nok hva islam lærer om dette, men de handler ikke etter det pga. svak iman. Når sterk iman er på plass i hjertet vil kroppen automatisk handle deretter. Når man har iman vil man ikke dra til steder som islam ikke tillater, og ei heller kle seg på en uanstendig måte. Så dette er snakk om hjertets tilstand. Dette er en kontinuerlig jobb som hele tiden må gjøres i samfunnet. Det kan være gjennom foredrag i moskeer, dawah i gatene, konferanser slik som Iman Konferansen eller Peace Conference Scandinavia. Det kan være gjennom å følge, dele og gi økonomisk støtte til FinnAllah – Veien til suksess, som kontinuerlig legger ut påminnelser i form av tekst, bilder, grafiske videoer og kortfilmer. Slik kan vi forebygge at folk bruker nøytrale klær på en feil måte, uavhengig av om det er snakk om bukser, abayer, thawbs eller burkinier.

Budskapet i denne artikkelen er i samsvar ned Sh. Dr. Haitham al-Haddad sin mening om denne saken.

Sist redigertlørdag, 27 august 2016 21:04
Tilbake til toppen

FÅ MASSIV AJR VED Å BLI FAST GIVER HOS ISLAM NET

Liker du arbeidet vi gjør? Vil du ha ajr for dawah som når flere MILLIONER gjennom våre sosiale medier? Vil du at Allah skal bygge et hus for deg i Jannah? Doner et fast beløp for å støtte etableringen av vår moské og dawah-senter samt det arbeidet vi gjør og du vil ta del i belønningen! Enhver person som kommer nærmere Allah, enhver som begynner å be, enhver som gjør dhikr, enhver som tilber Allah som et resultat av vårt arbeid som du har støttet, vil DU få ajr for for. Doner nå uten å nøle in sha Allah.

 

JA, ØNSKER Å TA DEL I DENNE BELØNNINGEN!

0
Delinger

Vil du holde deg oppdatert?

Trykk på knappene under for å følge oss. Du vil ikke angre!

0
Delinger