fbpx

Islam-debatten bør være åpen, men også ærlig Spesial

Islam-debatten bør være åpen, men også ærlig

En gruppe på hele 35 muslimer har skrevet en kronikk i VG om Islam Net og attribuert en rekke islamske kjennelser til oss, til tross for at vi ikke står for disse meningene. Jeg hadde forventet bedre research av de 35!

Publisert i VG 19. august 2016

Vi trenger en åpen og ærlig debatt

Først vil jeg presisere at jeg er tilhenger av en åpen debatt. Mitt tilbud til Shoaib Sultan, Linda Noor og Ali Chishti var å møtes for en dialog privat, og i tillegg et offentlig dialogmøte om det vi er mest uenige om; hvem har retten til å definere islam? Både tilbudet om et privat møte for å bli bedre kjent og oppklare våre evt. misforståelser om hverandre, og det offentlige debattmøte, ble avvist. Jeg finner det pussig at man ikke vil snakke direkte med den man er uenig med, og attpåtil ikke vil ta debatten live under forhold begge parter kommer til enighet om. Jeg tror det er mye å tjene på snakke med hverandre enn å kun snakke om hverandre.

Urovekkende

Det er imponerende – mer presist; urovekkende – at 35 kloke hoder har kommet sammen og klekket ut en så sterk kritikk av Islam Net, og ingen av dem har registrert at kritikken er basert på helt feil grunnlag.

La meg forklare: Det er to internasjonale spørsmål- og svarsider med navnet «islamqa», de 35 kritikerne henviser i sin kritikk til den ene som har nettadresse www.islamqa.com. Islam Net har en nettside med domene www.islamqa.no. Dette er vårt eget prosjekt, og vi har ingen tilknytning til de internasjonale sidene eller de som står bak. Kritikken mot oss er basert på en teori om at vår nettside er en forgrening av den ovennevnte internasjonale siden, hvilket er feil. Det meste av kritikken er mot fatwaer som vi hverken har skrevet, lest eller har noe kjennskap til.

Jeg hadde forventet at noen av de 35 kloke hodene ville ta seg bryet av å lese «Om oss» på selve nettsiden de kritiserer. Der står det bl.a. «Artiklene på denne nettsiden representerer ikke nødvendigvis Islam Nets synspunkt eller ståsted, da denne siden er ment for opplysningsformål. Opprinnelig er spørsmålene og svarene hovedsakelig oversatt fra nettsidene: www.islamqa.com www.islamweb.net www.amjaonline.org www.alifta.com www.islam21c.com www.madeenah.com www.islamqa.dk».

Er det forvirrende?

Det kan kanskje virke vanskelig for de som er nybegynnere i islam, eller utenforstående, å forstå hva jeg egentlig mener. La meg gjøre det enkelt: Islam Net er en sunnimuslimsk organisasjon. Vi forholder oss til de fire anerkjente lovskolene i sunniislam. Innad i disse er det en ufattelig bred og romslig 1400 år gammel tolkningstradisjon. Det er dermed et bredt mangfold av «gyldige» meninger i sunniislam. Vi er generelt sett av oppfatningen at så fremt en muslim følger noe innad denne tolkningstradisjonen er det legitimt i henhold til vår forståelse av Koranen og Profetens budskap. Det betyr ikke at vi står for hver og en mening innad denne tolkningstradisjonen, selv om meningene er ansett som «gyldige» i tolkningstradisjonen. At den er gyldig vil si at den kan være riktig hos andre og at det er feil for oss å stemple de som anser meningen som korrekt, som «misledet».

De eksterne fatwaene

Hva gjelder de mange tusener meninger som er å finne på de forskjellige nettsidene nevnt under «Om oss», så har vi ikke lest dem, og dermed kan vi heller ikke hevde å anse dem som riktige, ei heller si at vi står for dem. Det er mange meninger vi er uenige med på de nevnte sidene og det er rom for slike uenigheter. Det å oversette noe fra en ekstern side betyr ikke at man støtter alt på den siden. I tillegg er mange av de meningene ikke utstedt for muslimer i Vesten. De som er mest egnet til å utstede kjennelser for muslimer i Vesten er de lærde som bor i Vesten.

Fatwaene vi har oversatt

Hva gjelder de meningene som er oversatt av oss og publisert på vår egen nettside, er vi kanskje enig med noe, men ikke nødvendigvis alt. Så fremt det ikke er en tekst vi selv har skrevet, kan det ikke hevdes å være representativt for oss. Og hvem er oss? Selv innad i Islam Net er det et bredt spekter av meninger om ulike ting. Vi mener at det er viktig å respektere meningsmangfoldet og ikke hevde at noen har monopol på islam. Det kan virke rart å lese dette fra oss, da det nettopp er dette våre kritikere hevder at vi påstår å ha. De hevder dette fordi de har gått utenfor den etablerte tolkningstradisjonen til sunniislam, og diktet opp egne meninger som ikke er forankret i lovskolene. Selv om de er 35 navn, utgjør de allikevel en minoritet i det store muslimske landskapet.

Sist redigertmandag, 22 august 2016 10:54
Tilbake til toppen

FÅ MASSIV AJR VED Å BLI FAST GIVER HOS ISLAM NET

Liker du arbeidet vi gjør? Vil du ha ajr for dawah som når flere MILLIONER gjennom våre sosiale medier? Vil du at Allah skal bygge et hus for deg i Jannah? Doner et fast beløp for å støtte etableringen av vår moské og dawah-senter samt det arbeidet vi gjør og du vil ta del i belønningen! Enhver person som kommer nærmere Allah, enhver som begynner å be, enhver som gjør dhikr, enhver som tilber Allah som et resultat av vårt arbeid som du har støttet, vil DU få ajr for for. Doner nå uten å nøle in sha Allah.

 

JA, ØNSKER Å TA DEL I DENNE BELØNNINGEN!

0
Delinger

Vil du holde deg oppdatert?

Trykk på knappene under for å følge oss. Du vil ikke angre!

0
Delinger