fbpx
Logo
Skriv ut denne siden

Har Breivik vunnet, Støre?

Har Breivik vunnet, Støre?

Jonas Gahr Støre utelukker ikke et niqabforbud, knappe tre år etter massakren på Utøya der Aps ungdommer ble likvidert av en mann fylt med hat mot nettopp muslimene. Har Støre og Ap bukket under for massemorderens hat mot de som ser, lukter og tenker annerledes enn «folk flest»?

Direkte angrep på kvinner med niqab

Det har skjedd en dramatisk økning av trusler og vold mot kvinner med niqab etter EMDs uttalelser, der de ikke går imot et forbud av niqab i det offentlige rom i Frankrike. Høygravide kvinner blir slått i magen, en kvinne ble påført hjernerystelse da en stor mann kastet henne mot døra på bussen, menn med dress rekker fingeren mens barna ser på. Er dette et samfunn Norge skal være stolt over? Og hvem skal stilles til ansvar? 

Muslimske kvinner må tåle mye. Vi må tåle å bli sett ned på, omtalt som hjernevasket, som kjedelige i klesveien, som dumme, som inaktive og ikke minst som undertrykt av mannen. Da snakker vi om kvinner som dekker kroppen og håret sitt; de kvinner som ikke dekker seg blir «godkjent». Hva signaliserer dette om kvinnesynet i samfunnet? Norges egen påklednings tradisjon vises best på 17. mai, der kvinner i vakre bunader ofte med tilhørende hodeplagg, pryder gatene.

Med denne kulturbagasjen, hvor kommer egentlig tanken om at kvinner som går i lange skjørt og dekker hodet, er diskriminert fra?

Diskriminering av kvinner

Påstanden om at den tildekte muslimske kvinnen er diskriminert blir brukt ofte av de som vil problematisere bruk av hijab og niqab. Når det gjelder niqab, som dekker ansiktet uten øynene, blir også påstanden om kommunikasjon brukt som argument. Støre hevder at; «… ansiktsdekkende plagg hemmer kommunikasjon og gjør aktiv samfunnsdeltakelse umulig ... Heldekkende plagg fungerer i praksis som diskriminering av kvinner». (Dagbladet 7.2.2014) Dette er en påstand som ikke gjenkjennes av de som selv faktisk bruker niqab.  Har du prøvd å snakke med dem Støre? Mange kvinner med både hijab og niqab nektes deltakelse i arbeidslivet på grunn av folks fordommer, skal de da betale for andres fordommer? Hvordan skal du møte disse kvinnenes rettigheter Støre? Hvordan skal du beskytte dem mot ytterligere stigmatisering?  Og hvorfor legger du en ekstra byrde på en kvinne som velger å vie sitt liv til mann, hjem og barn, med å betegne henne som underlegen majoritetsstandarden? Er det ikke du som bidrar til undertrykkelse mot nettopp denne kvinnen med å frata henne egen bestemmelse for hva er viktig og ikke viktig for henne i livet?

Sikkerhetstruende

Vi kvinner med hijab som samtidig er opptatt av å følge med på samfunnsutviklingen og stille kritiske spørsmål til maktfordeling, verdensøkonomi og krigføring, blir regnet som «islamister» og ekstremister, selv om Norge lærer og oppfordrer sine barn og ungdom til og «tenke selv og være politiske». Det ligger en mørk flekk av hykleri og dobbeltmoral i dette.  Kvinner med niqab blir automatisk anklaget som en «ekstrem islamist» uten at de i de hele tatt har uttrykt seg politisk. Svært alvorlige påstander og anklager fremsettes fritt uten at de blir møtt med krav om empirisk belegg, av harde fakta og bevis. Skal vi begynne å nekte alle blåøyde og blonde og være slik, fordi den største terroristen på norsk jord, som så altfor lett drepte ungdommene på Utøya, så akkurat slik ut? Eller kledd slik han vanligvis er; helt «vanlig» sannsynligvis for å ikke tiltrekke seg oppmerksomhet.

Tikkende bomber

At du Støre og andre fremtredende personer i Norge snakker enten med utydelighet og /eller fremmer et forbud mot niqab i Norge, så vil dette veldig sannsynligvis utsette den muslimske kvinnen for en enda mer sårbar situasjon. Hatet vil vokse- eskalere. En muslimsk kledd kvinne i England ble nylig drept fordi hun var kledd som muslim. Studier utført over hatkriminalitet generelt viser at dette vanligvis er et «mann-mot-mann» fenomen, mens når det gjelder islamofobi så er det helt motsatt. Her er det det nettopp de unge hvite menn under 30 år som går til angrep på de mest sårbare: kvinnene.1

Breivik var langt fra et enkelt tilfelle av et overfylt hat. Et lite dykk på de overfylte kommentarfeltene på nettet er skremmende bevis på dette. Det er på tide å beskytte de muslimske kvinnene i Norge. Vil du ta dette ansvaret, Jonas Gahr Støre?


1 "Hate crime tends to be a male-on-male phenomenon. But here we are seeing exactly the opposite: white men under 30 attacking women wearing traditional Muslim dress," http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/women-more-vulnerable-to-islamophobia-traditional-dress-makes-wearer-visibly-muslim-and-a-soft-target-for-abuse-say-researchers-9570574.html

Siste fra Jorunn Jasmin Oksvold

Opphavsrett © Islam Net - Det Islamske Nettverk. Alle rettigheter forbeholdt.